Afgelopen vrijdag in de Kunsthal vertelde Julia Gruen, destijds studio-assistent van Keith Haring, hoe belangrijk het voor Haring was dat zijn werk gedeeld en gezien moest worden. In ‘The Political Line’ zie je Haring de kunstenaar én activist.
Wil je tieners mee krijgen naar het museum? Dan kan het bijna niet verkeerd gaan met Haring. Laat je niet weerhouden door de titel van deze tentoonstelling. De sociale en politieke ondertoon in Haring’s kunstwerken zijn zichtbaar gemaakt door de samenstelling in verschillende thema’s zoals het kapitalisme, gelijke rechten voor iedereen en racisme.
Dat klinkt saai maar niet als je ziet hoe Haring dat uitdrukt. De grote roze penis blijft waarschijnlijk het best in de tienerhoofden hangen, maar hoe erg is dat?
Kunst is er voor iedereen
De ‘selfie-achtige’ foto’s van het publiek bij de ‘subway drawings’ haken aan bij de huidige tijd van ‘sharing is everything’. Als je de metrotekeningen ziet hangen, vraag je je af hoe ze dat voor elkaar kregen met het metalen frame en tegels om de advertentieborden. Toegankelijk voor het New Yorkse publiek in de metro waren ze zeker: om te zien en om te stelen!
Dat kunst voor iedereen is en dus ook voor kinderen blijkt ook uit de enorme muurtekening die Keith Haring maakte voor het St. Patricks Daycare. Het werk is nooit eerder tentoongesteld en komt goed tot zijn recht in de tunnel waar je doorheen loopt. En weet dat hij nooit een schets maakte! Gewoon beginnen was zijn motto.
Jonge kunstenaar
Keith Haring was een jonge kunstenaar en pas 20 toen hij zijn eerste tentoonstelling in New York had. Toen hij in 1990 overleed aan aids gerelateerde complicaties was hij 31 jaar. In 11 jaar tijd heeft hij een enorme hoeveelheid werk geproduceerd, waarvan slechts een deel te zien is in de Kunsthal. Veel werken zijn trouwens zonder titel, zodat er ruimte is voor de kijker om zelf een beeld te vormen over de betekenis.
Aan het begin van de tentoonstelling zie je veel ’tarpschilderingen’. Dit materiaal gebruikte hij niet zomaar. Hij wilde niet de sfeer van het klassieke canvas in zijn moderne werk en hij had bovendien geen geld voor grote stukken dure canvas. Wat doe je dan? De jonge Keith kwam op weg naar school trucks tegen bij de bouwplaatsen en zag het vrachtwagenzeil als goedkoop materiaal om te beschilderen.
Haring wordt wereldberoemd door zijn kunstwerken en muurschilderingen in steden over heel de wereld. Die bekendheid gebruikt hij in de laatste jaren van zijn leven om aandacht te vragen voor de strijd tegen aids. In 1989 richt hij de Keith Haring Foundation waarvan Julia Gruen directeur is.
Kunsthal
De schilderijen, objecten en sculpturen van Keith Haring zijn t/m 7 februari 2016 te zien in de Kunsthal. En neem gerust je tieners mee! De ‘donkere hoek’ waar de fluorwerken hangen gaan ze vast niet vergeten. Oja, en de roze penis. Die kan natuurlijk een mooie intro zijn voor een gesprekje over SOA enzo.
Wil je ze iets meer meegeven dan dat? Dan is er in het weekend van 10 en 11 oktober het ‘Revival of the Eighties’ Keith Haring Weekend. Ook leuk zonder tieners, vooral op de zaterdag.
Suuzzz
We moeten zeker weer een keer de kant van Rotterdam opkomen. Genoeg weer te zien! Nice!
Talks & Treasures
Leuk om te horen, doen!