Het festivalseizoen is flink aan de gang en gisteren was de aftrap van Rock Werchter en het Glastonbury Festival. Zaterdag ga ik naar Werchter: niet al te ver rijden en een goede line-up. Maar ik zou heel graag nóg een keer naar Glastonbury gaan. Waarom?
Magisch Glastonbury Festival
In 2013 ging ik vier dagen met Robert naar Glastonbury. Dit Engelse festival bestaat al sinds 1970 en wordt sindsdien gehouden op het boerenland van Michael Eavis bij Worthy Farm in Pilton, Somerset. De eerste editie werd gehouden de dag na de dood van Jimi Hendrix. De toegangsprijs was 1 pond en de melk van de boerderij was gratis. Inmiddels hebben alle grote bands er gespeeld. Jaarlijks wordt er in het gehucht Pilton een compleet festivaldorp gebouwd. Ondanks dat er tijdens de festivaldagen ruim 150.000 mensen rondlopen, hangt er een hele intieme, ongedwongen en magische sfeer. Hoe doén ze dat vraag je je af.
Wat maakt Glastonbury zo bijzonder?
Naast een goed verhaal heeft Glastonbury een ongewone festival aanpak:
Lucky-one tickets
Glastonbury tickets koop je bijvoorbeeld niet zomaar. Als je tickets hebt bemachtigd dan ben je echt een ‘lucky one’, een geluksvogel! Het gaat zo: je registreert online je persoonlijke ID gegevens én een pasfoto. Daarna krijg je bericht of je registratie akkoord is en ontvang je een registratienummer. Vervolgens wacht je nog een poos totdat de tickets in de verkoop gaan. Op de dag van de verkoop is het slechts een kwestie van geluk of je kaarten te pakken krijgt. Maar áls je ze hebt, doe je wel een dansje! Terwijl je nog steeds niet weet welke bands er komen.
Vrijheid & blijheid
Voordat je het festivalterrein op gaat, wordt er alleen gecontroleerd of je het juiste festival-polsbandje van die dag om hebt. Verder niks. Geen detectiepoorten, tassen worden niet gecheckt op flesjes water, flessen wijn of drugs. Je kunt alles gewoon meenemen!
Geen gedoe, geen gezeur. Als je tickets hebt dan ben je oké en word je ook zo behandeld. Dat draagt natuurlijk bij aan een ongedwongen sfeer. Zelfs met alle drugs van de wereld op het terrein kan je er nog rustig je kinderen mee naartoe nemen.
Niet commercieel, wel duurzaam
Het festival wijkt af van andere festivals door het gebrek aan sponsoring van grote merken. Integendeel, er zijn juist veel kleine, creatieve en duurzame ondernemers die er een stand krijgen. Drie goede doelen krijgen al 25 jaar een prominente plek op het festival: Oxfam, Greenpeace en WaterAid. En kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis mee!
Wie denkt aan een stoffige, alternatieve wollen sokken toestand, kan er niet verder naast zitten. Het is een mini maatschappij waar van alles rond loopt. Oud, jong, hip, uberhip, superhot, alto, vega, bio, famous of niet. Iedereen mixt wonderwel met elkaar en draagt bij aan die typische sfeer.
Iets minder fijn maar tegelijkertijd typisch Glastonbury zijn de latrinewagens: grote karren met daarin een pot en een gat. Een duurzame bijdrage aan de bemesting van het land is de gedachte. Was even wennen. Maarja, soms moet je en kan het niet anders. Even in de struiken plassen is namelijk strikt verboden. Er hangen overal dit soort borden:
Verder kun je op het festivalterrein alles, maar dan ook alles, kopen wat je nodig hebt. Niet de gebruikelijke festivalmeuk, maar mooie spullen en kleding van kwaliteit.
Top line-up, bizarre podia en acts
Voor ons was in 2013 The XX de meest magische act van het festival. Maar we zagen ook Miles Kane, Editors, Bastille, Primal Scream, Arctic Monkeys en The Rolling Stones.
Na vijf dagen heb je nog niet het hele festivalterrein goed gezien, er is zoveel! Dance uithoeken in het bos als Shangri Hell, grote installaties die ’s avonds tot leven komen en The Peace Garden. Je denkt, ja vast, maar heus, het is er super chill en je bent er echt even uit de festivalgekte.
Tentje of hotel
Waar slaap je tijdens dit vijfdaagse festival? Een groot deel van het festivalterrein bestaat uit campinggebied. Als je van bovenaf op het dorp kijkt zie je alleen maar tentjes. Het is er zó groot dat je je afvraagt hoe je je tent ooit terugvindt.
Je kunt er ook hele mooie ingerichte yurts huren, bijvoorbeeld via The Love Fields.
Twee jaar geleden vond ik zelfs tenten met toilet er in. Lijkt mij wel wat voor een volgende keer!
Wij huurden een kamer bij een B & B in de buurt en namen de bus of taxi heen en weer. Er sliepen meer festivalbezoekers die de tentjes ontgroeid waren of maar voor een dagje uit Londen over kwamen. Helaas is het landhuis geen B & B meer, maar er is in de buurt veel te huur tijdens de festivalperiode.
Weer terug..
En dan is het na vijf dagen afgelopen en moet je echt uit je festival-mood komen. En wil je het jaar daarna weer gaan. Of naar Coachella, of Burning Man. Zou het daar ook zo relaxed zijn?
Glastonbury willen we in ieder geval een keer samen met de meiden doen over een paar jaar. Gezellig in zo’n fijne yurt…
Foto yurt via The Love Fields
Geef een reactie