Het dorpje Carantec in Bretagne kwam in ons vizier toen we last minute een vakantiebestemming zochten vorig jaar augustus. We hadden een paar voorwaarden: niet te lang rijden, water en golfsurfopties in de buurt, lekker eten en een relaxed verblijf met wifi (want pubers).
Zo kwamen we terecht in de Baie de Morlaix, om precies te zijn in het kustplaatsje Carantec. Nooit eerder zochten we een zononzekere bestemming op tijdens de zomervakantie, maar ach, alles liep toch al anders dan normaal. Wist je dat dit stukje Frankrijk een bijzonder zacht klimaat heeft? Het wordt in de winter zelden lager dan 10 graden waardoor er allerlei tropische planten, bomen en bloemen groeien. Prachtig mooi!
We arriveerden met stralende zon, 23 graden en een oesterbank voor de deur. Dat weekje Bretagne zouden we wel doorkomen. Sterker nog, we willen snel weer eens terug. Zo’n plek dat je denkt: zullen we hier een vakantiehuis kopen? Maar nee, nét iets te ver rijden van Rotterdam.
6x doen, zien en slapen in (de buurt van) Carantec in Bretagne
Wandelen en watersporten
Door drukte hadden we ons niet erg in de omgeving verdiept, waardoor het effect van eb en vloed hier pas de volgende ochtend duidelijk werd. De foto hieronder is op dezelfde plek in de ochtend genomen.
We wandelden in Carantec een stukje langs de kust en het tempo waarin het vloed wordt is verrassend (gevaarlijk als je niet oplet) snel. De ligging maakt het gebied heel aantrekkelijk voor watersporten en daarvoor hoef je niet al te ver op pad.
Je kunt les nemen of een plank of bootje huren. Sowieso is een rondje wandelen door de mooie straatjes een aanrader. Je komt er de leukste huizen met zeezicht tegen.
Roscoff
Wij deden die vakantie weinig cultureels maar ook op dat vlak is er meer dan genoeg te zien en doen. We kozen voor een ochtendje Roscoff, het dorp van de rose uien kwamen we ter plekke achter.
Oudste en ik struinden door de straatjes op zoek naar een gele Bretonse regenjas. We doken de chocolaterie in en kochten een paar trossen uien om mee naar huis te nemen. Jongste nam met de liefde zo’n fout toeristentreintje en kwam in snel tempo meer te weten. We borrelden wat in een havenkroegje en liepen daarna naar een culi-crêperie.
Koffie en crêpes in Carantec
Elke ochtend reed ik met jongste naar het dorp voor een ontbijtje bij de plaatselijke bakker. Kneuteriger kon dat niet worden, want noch modern noch hip. Wat ons opviel was dat, ondanks het hoogseizoen en het bijzonder goede Engels van de Fransen, Carantec op een of andere manier niet erg toeristisch aandeed.
Naast de uien uit Roscoff, kregen we een zwak voor de vele variaties op de
crêpes. Volkoren of normaal, zoet of hartig op de meest creatieve manieren. Het deed me denken aan de crepes bij Laurensius in Rotterdam. Zowel in Carantec, Roscoff en in de dorpjes in de omgeving eet je de lekkerste crêpes, bij voorkeur als lunch. Des te meer bijzonder dat ik er nul foto’s van heb gemaakt.
Surfen en surflessen
De dag na aankomst reden we met de planken op het dak naar het stuk kust bij Dossen. Om ter plekke te ontdekken dat, net als in Carantec, op de hoogte zijn van de getijden tijden onontbeerlijk is in deze regio. Alles voor goede golven. We ontdekten er een heel fijn surftentje waar we uit de wind en in de zon de middag doorbrachten met wijntjes, sapjes en ijsjes.
Het zou een extra dag duren voordat de ultieme omstandigheden zich voordeden en jongste en de liefde samen het water op gingen. Deze keer zaten we bij Santec zodat we een extra plank konden huren bij de surfschool.
Hoewel de ochtend zonnig begon trok het langzaam dicht met wolken en regende het ook nog even. Om vervolgens weer met stralende zon te vertrekken. Intussen was ik druk met op het juiste moment foto’s te maken en liep ik mee met de wegtrekkende zee tijdens eb.
Lekkere restaurants in Carantec
Op zoek naar goed eten kwam ik heel wat fijne restaurants tegen in en rond Carantec. Er is echt meer dan genoeg keuze om een week lang elke middag of avond ergens anders te eten. Zo aten we de eerste avond bij Le Cabestan aan het water (natuurlijk) en proefden we de verse Bretonse oesters die een paar meter verderop uit zee waren gehaald.
Een volgende avond aten we bij La Table de Ty Pot waar je met warm weer heel romantisch op de het dakterras kan eten. Ook goed te weten is dat de prijzen van restaurants in deze regio beter betaalbaar zijn. En voor de niet Frans-pratende lezer: zo dichtbij Engeland heeft als voordeel dat de Fransen verrassend goed Engels spreken.
En als er in een miniscuul plaatsje als Carantec een restaurant is met fraai romantisch uitzicht én twee Michelin sterren dan is vakantie sowieso een reden om een plekje te reserveren. L’Hotel de Carantec herbergt ook Restaurant Patrick Jeoffrey, genaamd naar de chef kok met Michelinwaardige kookkunsten.
We lieten de pubers achter met verse crêpes van de bakker en supergoed werkende wifi. Sans kids kregen we een tafel in het retro gedeelte met panoramaview.
Een plaatje: het uitzicht met waanzinnige sunset, inclusief regenboog, het culinaire tafereel en de heel erg fijne wijn. Het was op alle fronten heerlijk en prachtig.
Hotel of huisje?
Het hotel lag er in de nacht zo mooi bij dat de liefde en ik besloten om er ooit een keer samen terug te komen om een paar nachtjes te logeren.
Maar met de meiden erbij huurden een van de nieuwste huisjes in het Quartier Natura Lodge op het park Les Mouettes. Gelukkig zaten we op een rustig deel van het best grote maar erg mooi opgezette vakantiepark.
Zelfs het zwembad met glijbanen (wensenlijstje jongste) lag er tussen de palmbomen goed te hebben bij. Check vooral ook de huisjes inclusief hot tub. Zou ik voor gaan in een periode met minder fraai weer.
We reden weg met het gevoel dat we zeker wisten ooit weer terug te gaan naar Bretagne. En zeker ook naar dit gebied. Prachtig. En puberproof, want er is meer dan genoeg te doen. En de crepes natuurlijk.
Ben jij al eens in Bretagne geweest? Wat was jouw favoriete plek?
Geef een reactie