Met de zomervakantie in zicht denk ik terug aan het heerlijke vakantiehuis in Portugal, wetende dat ik binnenkort plat op de grond slaap in een tentje op de camping. Echt kamperen zit niet in mijn bloed helaas. Maar inmiddels weet ik precies wat te doen en te laten om de kampeervakantie zo relaxt mogelijk door te komen.
Waarom ik kampeer? Omdat man en kinderen er heel blij en gelukkig van worden: lekker in hun eigen tent back to basic. Alles voor de liefde..
Ordinair kamperen, no glamping
Eerst leek het nog romantisch, samen in een tentje vakantie vieren. Robert werkte ooit lange zomers op een camping in Zuid Frankrijk en toen leefden we maanden onder het doek. Geen probleem. Met kleine kinderen kamperen, zagen we allebei niet zitten dus brachten we jarenlang de vakanties door in een mobile home, een soort van glamping. Maar dat is niet echt kamperen, laten we eerlijk zijn.
Vijf jaar geleden leek het een goed idee om weer eens een paar dagen ‘ordinair’ te kamperen en een eigen tent op te zetten. Langzaamaan is het een steeds groter deel van onze zomervakanties geworden. En zoek ik creatief naar manieren om de kampeertijd zo relaxed mogelijk door te komen. Dat begint al in een vroeg stadium!
Zoektocht camping en de kampeerplek
1. Warm land: alleen ‘mooi weer’ kamperen
In Nederland kampeer ik alleen met gegarandeerd mooi weer en dat is het hier nooit weken achter elkaar. Daarom rijden we voor de zomervakantie naar Zuid Europa. Zonder karretje achter de auto!
2. Super schone campings in Spanje!
Schoon sanitair draagt voor de helft bij aan een fijne vakantie en de toiletgebouwen in Spanje zijn brandschoon! Elke dag, ook buiten de camping en in grote steden: de schoonste toiletten waar dan ook. Het zal in de cultuur zitten om schoon te maken. Bij camping Las Dunas doen ze de was en vouwen (eventueel strijken) ze die ook nog voor je!
In Frankrijk biedt alleen een vijf sterren camping iets van schoon sanitair garantie. Het zal te maken hebben met de Franse slag. Nadeel is meteen dat je sowieso op een enorm grote en vaak dure camping staat.
Wil je flink wat kilometers maken dan zit je in Portugal ook goed heb ik het idee. Ook in Italië met je vooraf goed uitzoeken hoe het sanitair er bij staat.
3. Google maps voor beste grote schaduwplek op de camping
Mooi weer, een schone camping en graag genoeg schaduw op de plek: je wil niet wegzweten in je tent of op de paar vierkante meter voor je tent. Dat betekent op tijd beginnen met zoeken naar een camping, de kaart met plekken bekijken en dan via Google maps zoeken waar de bomen staan en er dus schaduw is. Let er even op dat je wel naar een recente Google maps versie kijkt! Zeker weten of het een schaduwplek is? Bel even met de camping.
Slimme keuze tent en slaapmatjes
4. Een lichte en eenvoudige tent kopen en alleen opzetten
Omdat het warm is heb je geen zware (lees: tent van dik stof) tent nodig. De dunnere versies zijn ook minder duur.
Hoe vaak zie je ruziende ouders elkaar de tent uitvechten nog voordat hij staat? Na ruim 1500 kilometer rijden, zit je daar niet op te wachten. Een van de betere ideeen van Robert is dat hij alleen de tent op zet! Dat betekent dat het een eenvoudig en niet al te groot systeem moet zijn. Beter 2 minder grote tenten dan 1 enorme 6-8 personen voor de hele familie.
5. Kinderen een eigen tent
Heel gezellig lijkt het met zijn allen in een tent, maar onze meiden slapen al jaren in een eigen tentje. Ze hoeven niet alles te zien toch? En ze mogen het zelf schoonhouden. Of niet, wat ze willen.
6. Investeren in boxspringmatjes
Wij hebben inmiddels alles al uitgeprobeerd, maar het systeem van een topping waar je matjes inschuift is geweldig! Het slimst is om te investeren in dikke 10 cm matjes en die te schuiven in een hoes die gemaakt is van fleecestof met extra schuimrubberlaag. Wij kochten de Filbert XL van Red Wood. Neem je zo je boxspring mee op vakantie!
Go easy…in alles!
7. WIJN MOET KOEL: huur een koelkast!
Niks vervelender dan lauwe wijn omdat je elektrische campinggaz koelbox het in de hitte niet trekt. Gelukkig kun je op de meeste campings spullen huren, zoals koelkasten. Met of zonder vriesvak. Heb je meteen een prima plek om je gaspitje op te zetten.
8. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!
Het leuke aan kamperen is dat je veel buiten bent, maar je doet het niet voor de totale ontspanning. De enige oplossing: maak het jezelf zo makkelijk en aangenaam mogelijk. Je ziet raskampeerders veel schoonmaken, vegen, opruimen, afwassen, en zelfs Hollandse nasi maken. Allemaal niet nodig, tenzij dat je hobby is. Als je de straatjes langsloopt dan blijkt onze plek meestal de meest rommelige. Heel ordinair: schoonmaken en opruimen doe ik niet op de camping.
9. Makkelijk eten
Koken doe ik ook zo min mogelijk op de camping! En dat vindt iedereen prima. Uit eten, locale afhaal, BBQ en misschien een keer pannenkoeken. That’s it, meer wordt het niet. Koken doen we wel weer als we in een huis met een keuken zitten. Hoewel er heel leuke boekjes zijn over koken op de camping, bijvoorbeeld het Caravanity Camping Kookboek. Voor wie toch aan de slag wil!
10. Chill zone
Goede stoelen en een stevige tafel zijn belangrijk maar minstens zo handig is een ‘hangplek’. Tenzij je op mooi gras kampeert en je daar lekker in wegzakt, is het fijn om ergens te kunnen hangen voor je portie siesta overdag. Een hangmat of een extra groot luchtbed voor buiten. De hangmat op de foto kun je kopen bij Urbans and Indians. Je koopt er allerlei moois voor buiten.
Privacy en buren
11. Nachtelijke sessies
Zóveel mensen die vergeten dat een tentdoek net zo dun is als je bikini! En wanen zich dan toch alleen op de wereld ’s nachts… Hoewel kamperen zonder oordoppen er weer voor zorgt dat je met spannende verhalen thuiskomt. Zoals de 65+ buurman die door het campingbed zakte tijdens zijn vrijpartij. Of de alleenstaande achterbuuf die tijdens de vakantie met een organisatie voor alleenstaande ouders ’s nachts kreunend weer tot leven kwam.
12.Privacy graag!
Kampeerders hebben weinig behoefte aan privacy. Ik ben geen echte kampeerder. De zithoek en de uitgang van onze tent staan op een of andere manier nooit naar het ‘pad’. Bij aankomst span ik meteen wat meters waslijn om dagelijks de grootste handdoeken en beddengoed aan te hangen.
13. Buren buiten houden
Die super behulpzame buurman op de plek naast je. Of de buurvrouw verderop. Of de ouders van die kinderen waar jouw kinderen zo leuk mee spelen! Kamperen is veel samen en gezellig. Vooral als er Nederlanders in de buurt staan. Voor je het weet zit je elke dag vast aan een bakkie, borrel of erger een ‘straatBBQ’. Niet meteen overal op in gaan helpt.
Kampeermax en bonus
14. Max 10 dagen in tent
Misschien hou jij het langer uit maar ik ben na 10 dagen helemaal uitgekeken op het campinglife. Dan wil ik weer normaal douchen, me omkleden, spullen vinden zonder te bukken en slapen in een normaal bed. Heel handig om te weten wat je max is dan blijft het tot die tijd heel gezellig!
15. Boek tussendoor of aansluitend een vakantiehuis
Een vakantiehuis in het vooruitzicht helpt om te blijven lachen tijdens koude douches, wasmachine perikelen en het heen-en-weer geloop voor van alles en nog wat. Dit jaar gaan we na de camping naar een appartement in Barcelona, van buiten aan zee naar binnen in de stad. Ik kijk er nu al naar uit!
Vooral met dit laatste in het achterhoofd ga ik straks moedig weer het kampeerleven in. Back to basic! Nog even en dan is het hippe glamping echt zo ordinair!
Lonneke
Geweldig Lies! Die matjes zijn inderdaad top. Alles beter dan een luchtbed.