Met een paar goede boekentips kan de zomer niet lang genoeg duren. Meestal kom ik pas op vakantie aan lezen toe. Daarom vroeg ik vrienden en kennissen die het hele jaar door lezen, welke boeken absoluut op het leeslijstje voor deze zomer moeten.
De tipgevers zijn boekenfreaks die graag lezen, schrijven of boeken verkopen.
Boekentips voor vakantie
Havo is geen optie – Martje van der Brug
Een buurvrouw uit de straat tipte dit boek en omdat de schoolvakanties net van start zijn een opwarmertje. Zijn ‘jullie’ over? Of is er gedoe in huis omdat het toch allemaal anders loopt. Een verhaal over ouders met (te) hoge verwachtingen van hun kind.
Jenneke Wissink gaat aan de slag als docent natuurkunde op een middelbare school in Berkheij. Het blijkt dat veel ouders te hoge verwachtingen hebben van hun kinderen. Het vwo is de norm, maar niet iedereen haalt dat. Terwijl ze iedereen zo goed mogelijk probeert te helpen, komt ze erachter dat sommige leerlingen wel erg ver gaan om aan de norm te voldoen.
De verwarde cavia, Alles wat je lief is & As in de tas
Ik zat tijdens een meeting naast Petra en wat kwam ze me bekend voor! Als iemand veel leest dan is het wel de eigenaresse van kinder- en jeugdboekenwinkel Ver van Hier. Haar boekentips met opmerkingen voor volwassenen lees je hieronder:
De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
“Grappig lichtvoetig. Humoristisch voor iedereen die binnen organisatie of overheid gewerkt heeft. De eerste paar hoofdstukken nog tikje flauw, maar vanaf hoofdstuk 3 erg de moeite waard. Hardop grinniken tot en met het einde.” Ik weet nu al dat ik hierom ga lachen, vast heel herkenbaar!
Alles wat je lief is – Nicola Yoon
Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Olly, bijvoorbeeld. En dat het op een ramp zal uitdraaien. Madeline is allergisch voor de wereld.
Petra: “Prachtig boek over liefde en keuzes maken in het leven. Oorspronkelijk is dit een Young Adult-boek: geschreven voor jongeren van 16+ . Het leest makkelijk en de thematiek had ongetwijfeld zwaarder uitgewerkt kunnen worden. Dat mag iemand anders dan een keer doen, voorlopig: lezen dit boek! Prachtig, ontroerend, en vaak treffend en mooi geschreven! Wat mij betreft van 14-50:)”.
Een heel fijne tip, want om te delen met oudste die veel en graag leest.
As in de tas – Jelle Brandt Corstius
“Hoewel over een man en zijn overleden vader, toch ook prachtig voor vrouwen. Mooi verhaal over rouw, over de relatie met een van je ouders. Over hoe je als je zelf ouder wordt (en misschien ook wel als de ouder er niet meer is) op je relatie met hem/ haar terugkijkt. Met liefde en misschien wat milder dan vroeger. Geen dik boek en nooit zwaar, maar maakt wel indruk.”
Heb ik niks meer aan toe te voegen, gewoon lezen.
Laat me niet los – Sue Johnson
Deze tip kreeg ik van een vriendin waarmee ik de advocatenopleiding volgde. Zij heeft een bijzondere echtscheidingspraktijk en ziet heel verschillende situaties in relaties voorbij komen.
Wist je dat na de zomervakantie (en bij het begin van het nieuwe jaar) de meeste mensen besluiten om te gaan scheiden?
Het boek gaat over liefde, veranderingen in relaties en manieren om relaties te verbeteren. Vriendin Wampie gebruikt het in haar praktijk waar zij zelfs tijd vrijmaakt voor kinderen die vragen hebben over de scheiding. Zo goed!
Voor als je elkaar deze zomer (misschien zelfs letterlijk) de tent uitvecht en de zon je vervolgens warm maakt om na te denken over een andere oplossing.
Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)- Jonas Jonasson
Vriendin en boekenfreak Lisette heeft deze op het lijstje geplaatst, omdat het zo’n heel grappig boek is. De bijzondere personages beleven in snel tempo allerlei rare gebeurtenissen. Het advies van Lisette: “komisch en het leest lekker weg.”
Deze auteur schreef ook ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ en daar moest ze toen ook al zo erg om lachen.
Het Rosie Project – Graeme Simsion
Mijn zus zit in een leesclub en het leuke daarvan vindt ze dat ze andere boeken leest dan zij in eerste instantie zou kiezen. Voor deze boekenlijst geeft ze Het Rosie Project als tip: “Een vrolijk, makkelijk lezend boek met humor”.
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit, is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.
Ik zag zojuist het vervolg Het Rosie Effect staan dus wie het eerste deel heeft gelezen kan deze zomer verder.
Boek (256 blz.) – Robert van Eijden
Sophie is schrijfster en is bijna klaar met haar nieuwste boek ‘De verlossing van Liesbeth Bede’ dat in september uitkomt. Tussen het schrijven door, leest ze ook het nodige. Erg gelachen heeft ze om Boek (256 blz.):”Melige humor in herkenbare situaties en een rake schrijfstijl”.
Over de inhoud: het is een genadeloos grappige roman over het schemergebied tussen normaal en gek, het bijzondere van het gewone en het gewone van het bijzondere. Zelden werd de onwil om te leven zo nauwgezet en ontroerend verwoord.
De titel is gek genoeg en die 256 bladzijde slaan vast heel soepeltjes om deze zomer.
Maestra – L.S. Hilton
Manon leest graag en veel en noemde, toen ik haar om boekentips vroeg, meteen Maestra.
Het gaat over Judith Rashleigh die overdag werkt als assistent in een gerenommeerd Londens veilinghuis en ’s nachts als hostess in een chique club in de West End-buurt. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze bij het veilinghuis ontslagen en vlucht ze met een welwillende en rijke klant van de nachtclub naar de Franse Rivièra. Als ze daar, zich lavend tussen de rich and famous, op de fraudezaak stuit die haar uit Londen heeft doen vluchten, zint ze op zoete wraak…
Lonely Planet California
Elke keer als ik terug kom van vakantie neem ik me voor om te blijven lezen. Op mijn boekenstapel liggen een paar boeken, waaronder Lonely Planet California. Daar val ik echt heel relaxed van in slaap. Dus die gaat mee op vakantie, voor als de back-to-basic kampeersessie dit jaar te lang duurt.
Droom ik alvast over de zomervakantie volgend jaar met hopelijk een roadtrip door California.
Welk boek neem jij zeker mee op vakantie? Zet het onderaan dit bericht in de reacties zodat er nog meer boekentips bij komen op deze zomerse leeslijst.
Een fijne plek om je boek te lezen is natuurlijk een Rotterdams terras aan het water . Of met mooi uitzicht op een van de dakterrassen?
Lonneke
OOOH wat een fijn lijstje Lies!! Precies wat ik nodig had. Rosie Project en Effect zijn aanraders, lekker om te lezen!