In de zomer eet ik het liefst zo simpel mogelijk. Eenvoudig maar wel lekker. Nu kook ik zelden heel ingewikkeld maar ’s zomers wil ik al helemaal niet lang in de keuken staan. Salades zijn dan mijn favoriete maaltijd: gezond, lekker en snel klaar.
Laatst maakte ik voor een feestje deze venkel-citrus salade. Het bleek zo’n ‘succes-salade’ waarvan iedereen wil weten wat er in zit en vraagt om het recept. Ik had niet alles in huis om het volgens het recept te maken en zelfs dan is het een geweldige salade. Kan niet mis gaan!
Het recept
Voor 2 personen als hoofgerecht:
Ingrediënten
Verschillende citrusvruchten: ongeveer 10-12 stuks
Bijvoorbeeld:
3 navelsinaasappelen
3 grapefruits
2 minneola sinaasappels
3 mandarijn sinaasappelen
1 bloedsinaasappel
½ venkel – zeer dun gesneden
1 avocado – geschild, ontpit en in plakjes
½ sjalot – gepeld en zeer dun gesneden
⅓ kopje extra virgin olijfolie
2 eetlepels champagne azijn (of een zoete azijn)
1 eetlepel honing (theelepel jam kan ook)
zout en vers gemalen zwarte peper
¼ kopje muntblaadjes
Bewaar wat venkel bladeren
Bereiden:
Snijd de schillen van de vruchten en doe ze in een kom. Schaaf met een dunschiller of rasp venkel plakjes. Voeg plakjes avocado toe en een sjalot in ringen.
Mix daarna de olijfolie en de azijn en voeg de honing toe. Breng op smaak met zeezout en peper.
Giet de dressing over de salade en gebruik eventueel meer zeezout en versgemalen peper.
Maak het af venkelbladeren en muntblaadjes.
Meer zomersalades
Op Pinterest verzamelde ik de lekkerste en makkelijkste zomersalades. Handig voor op vakantie, de camping, voor een picknick of als je die ene zonnige zomerdag in Nederland niet in de keuken wil doorbrengen.
Beeld homepage via foodiecrush.com, beeld boven via sweetpaulmag.com
Check deze tips voor deze zomervakantie. Fijne recepten en toffe plekken in Rotterdam.
Yvonne Kostelijk
Kloppen de hoeveelheden wel bij de citrusvruchten? Ook al is het een maaltijdsalade dan vindt ik 6 citrusvruchten en 1/2 avocado per persoon, zo’n vreemde verhouding.
Talks & Treasures
Hi Yvonne, als je het bekijkt als een frisse zomerse vruchtensalade dan is de avocado prima in verhouding. Natuurlijk pas je de verhoudingen aan als je liever minder citrusvruchten wil. Smakelijk!