Het allerleukste aan Carnaval is…het ETEN! Natuurlijk. Nonnevotten om precies te zijn. Voor dit zoete Zuid Limburgse lekkers uit Sittard ga ik het liefst vóór carnaval naar mijn ouders. En keer ik met zakken vol nonnevotten weer terug naar Rotterdam.
De drie dagen feest sla ik over, al jaren. Tussendoor gingen we nog wel met de meiden (voor de portie Limburgse cultuur) naar de optocht kijken. Inmiddels willen ze niet meer, zelfs niet met nonnevotten in het vooruitzicht.
Carnaval? Nonnevotten!
Carnaval is nooit echt mijn ding geweest. Behalve toen ik als puber het feest kon gebruiken als excuus om zonder gedoe zes dagen tot laat uit te gaan. Maar sinds ik in Rotterdam woon, is het enige dat ik echt mis aan carnaval de nonnevotten.
Waar ze naar smaken, die zoete rare deegbaksels? Denk aan een mix van berlinerbol (zonder vulling) en donut en dat in de vorm van een Zeeuwse bolus. Mierzoet. Toch kan ik er met gemak een dag op leven, twee dagen ook nog.
En ik rij er gerust vier uur voor op en neer als het moet. Want zelf bakken…is niet mijn talent.
Ben je nieuwsgierig geworden én een kokkie? Dan kun je zeker een poging wagen als je geen zin hebt om in de auto te stappen.
Recept
Dit recept (via AH.nl) is van een Sittardse bakker, Paul Schurgers. Dan kan het haast niet mis gaan:
Ingrediënten voor 12 stuks
1700 gr meel
750 ml water
400 gr boter
400 gr suiker
150 gr gist
100 gr vanillesuiker
100 gr zout
4 eieren
Citroensap, naar smaak toevoegen
Bereidingswijze:
Maak een mengsel van meel, water, de helft van de suiker en de gist. Laat, als het een egaal deeg is geworden, het deeg ongeveer 10 minuten rusten bij ±30 graden Celsius.
Meng daarna de rest van de suiker, de boter en zout erdoor en als laatste de eieren en eventueel citroensap. Dit moet een glad luchtig deeg worden. Laat dit deeg ongeveer 20 minuten rijzen bij ± 30 graden Celsius.
Na het rijzen, kun je de traditionele nonnevotten maken. Verdeel het deeg in ongeveer 15 stukken, van ongeveer 180gr per stuk, en vouw deze in een achtvorm, zodat ze als een krakeling zijn gevouwen. Frituur de nonnevotten op 180 graden Celsius totdat ze mooi goudbruin van kleur zijn. Laat ze daarna even uitlekken.
Bestrooi ze na het uitlekken met fijne kristal suiker.
Geef een reactie