Dit jaar eten we 100% zeker weten bio-paaseieren: de buurkippen zijn weer aan de leg! Gisteren kreeg ik verse eieren van de kipjes van mijn lieve buurvrouw, een Brabantse urban farmer.
Sinds een jaar hebben zij kippen. En wij ook een beetje. Ze tokken zo af en toe, meestal als ze een ei leggen, best gezellig. Een beetje platteland in de stad zonder dat ik er iets voor hoef te doen.
Winterstop
Leerzaam ook. Wist je dat kippen een winterstop hebben? Dan leggen ze dus niet. Daar kwam ik laatst achter toen ik ’s avonds snel een ei nodig had en niks in huis had. Dan ga ik er toch van uit dat mijn buuf met kipjes degene is met de voorraad eieren. Maar nee, ze leggen pas weer sinds een week of twee.
Kippen zijn ook heel trouwe beestjes, zo blijkt. Ze leggen niet voor iedereen een ei. Dat merken we in de vakanties als de buren weg zijn en oudste voor de kippen zorgt. Dat levert niet automatisch dagelijks een ei op. De eerste week nog wel, maar daarna stoppen ze er mee.
Bio-paaseieren met?
Met de komst van de lente zijn de buurkipjes weer productief. Omdat de eitjes best klein zijn, heb ik het gevoel dat ik er iets bijzonders mee moet doen. In ieder geval zo vers mogelijk eten en komende zondag pas koken. Een voorzichtig proces, rond de drie minuten, tipt de buuf.
En hoe speciaal kan je zo’n eitje dan nog maken voor je het eet? Gewoon met alleen wat zout lijkt mij. Dit is het perfecte moment voor een blok Himalaya-zout bedenk ik opeens. Dat kregen we laatst bij FG Food Labs in Rotterdam. Zelf je zout raspen! Of Sal de Ibiza voor een super-relaxed eitje.
En dan heeeeel langzaam eten, deze 100% biologische paaseieren!
Bio of niet, hoe bijzonder is jouw paasei?
Geef een reactie